Біль у животі та попереку – що за хвороба так проявляється

Біль у животі та попереку – що за хвороба так проявляється

Багато хвороб виявляються одночасною болем у животі та попереку. Розкажемо про найпоширеніші з них. Також читайте тут https://vabos.com.ua/bolit-spina-i-zhivit-prichini-likuvannya-sposobi-znyati-bil/ про способи зняття болю та правильне лікування.

Одночасний біль у животі та попереку може виникати спонтанно, а може розвиватися протягом декількох днів. У першому випадку медична допомога має надаватися негайно, оскільки так може виявлятися «гострий живіт». А от якщо неприємні відчуття носять тупий характер і наростають за силою прояву протягом декількох днів, то найімовірніше це клінічна ознака неблагополуччя з хребетним стовпом.

Хребет підрозділяється на п’ять основних відділів: шийний, грудний, поперековий, криж і куприк. Кожен відділ усередині спинномозкового каналу містить однойменний сегмент спинного мозку. Виняток – куприк. Він спинного мозку не містить, а термінальні нитки спинного мозку виходять вище – у нижніх частинах крижів.

Від спинного мозку відходять парні корінцеві нерви. Вони відповідають за іннервацію тієї чи іншої ділянки тіла. Від нижніх грудних та верхніх поперекових хребців відходять корінцеві нерви, відгалуження яких відповідають за іннервацію органів черевної порожнини. При їхній компресії або запаленні можуть виникати болі в животі, обумовлені наступними патологічними процесами:

  • дискінезія жовчовивідних шляхів (порушується моторика на фоні ослаблення іннервації м’язової стінки);
  • спазм загальної жовчної протоки та розвиток панкреонекрозу або гострого панкреатиту;
  • порушення перистальтики тонкого та товстого кишечника;
  • надмірна напруга м’язів черевного преса;
  • синдром подразненого кишечника і т.д.

Як правило, всі ці та багато інших патологій асоційовані з дегенеративним дистрофічним процесом, що протікає у хрящових міжхребцевих дисках. Але цей зв’язок існує не завжди. Встановити точний діагноз зможе лише досвідчений лікар вертебролог.

Біль у животі та попереку – що за хвороба так проявляється

Чому біль у спині віддає у живіт?

Біль у спині та попереку часто віддає в живіт. Перший чинник поширення неприємних відчуттів ми вже описали вище. Це затискання гілки корінкового нерва, яка відповідає за функції тих чи інших органів черевної порожнини. Розвивається патологія цього органу, іннервацію якого порушено, виникає клінічний симптом у вигляді болю.

Але це єдиний чинник. Також слід знати, що при розвитку остеохондрозу поперекового відділу хребта відбувається поступове зниження висоти міжхребцевих дисків. Компенсувати амортизаційне навантаження покликані жовті зв’язки та паравертебральні м’язи.

При тривалому натягу жовті зв’язки хребта товщають. Їх гіпертрофія виявляється компресійним впливом на навколишні м’які тканини. Це провокує сильний больовий синдром, який поширюється по ходу корінцевих нервів, що розташовані тут. Тобто. біль може іррадіювати на передню стінку живота.

Аналогічним чином відбувається натяг м’язового волокна. Воно спазмується, блокується кровопостачання міоцитів. Виникає вторинне запалення у м’язах і натомість розвитку ішемічної реакції. Спазмований м’яз також чинить тиск на нерви, що відповідають за іннервацію тканин живота.

Зверніть увагу! Вся інформація, представлена на цій сторінці, має виключно ознайомлювальний характер. Самостійно проводити діагностику та лікування не можна. Потрібна обов’язкова консультація лікаря.

Багато хвороб виявляються одночасною болем у животі та попереку. Розкажемо про найпоширеніші з них. Також читайте тут https://vabos.com.ua/bolit-spina-i-zhivit-prichini-likuvannya-sposobi-znyati-bil/ про способи зняття болю та правильне лікування. Одночасний біль у животі та попереку може виникати спонтанно, а може розвиватися протягом декількох днів. У першому випадку медична допомога має надаватися негайно, оскільки так може виявлятися «гострий живіт». А от якщо…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *