Болить живіт під час вагітності

Болить живіт під час вагітності

Переважна більшість жінок, які виношують дитину, знайомі з неприємними відчуттями, що тягнуть, внизу живота. Це абсолютно нормальна реакція організму на об’єм і вагу матки, що швидко збільшується. Однак викликати біль у животі при вагітності може і величезна кількість факторів, небезпечних для здоров’я майбутньої мами та її малюка. Чому при вагітності болить низ живота читайте у статті за цією адресою https://mostrda.org.ua/?p=29298. Серед них найбільш поширеними є інфекції сечостатевої системи та збої у роботі ШКТ. Саме тому, якщо весь час болить живіт під час вагітності, необхідно максимально швидко звертатися до лікаря. Тільки постійне спостереження у гінеколога дозволить мінімізувати ризики для здоров’я майбутньої мами та дитини.

Чому болить живіт під час вагітності?

Під час виношування плода навантаження на зв’язки, що утримують матку, постійно зростає. Ембріон росте і вони відчувають все більшу напругу, внаслідок чого виникають неприємні спазми. Також відповіддю питанням, чому болить живіт під час вагітності, може бути такі проблемы:

  • збільшення матки;
  • передчасне відшарування плаценти;
  • кишкові спазми;
  • загострення хронічних захворювань ШКТ;
  • захворювання нирок чи придатків;

При яких захворюваннях виникає колючий біль у вагітних

Поява неприємних відчуттів різкого колючого характеру може вказувати на запалення апендикса. Також вони можуть бути викликані хронічними патологіями яєчників та інфекціями, що передаються статевим шляхом. Колючі болі в животі при вагітності часто виникають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, до яких входять холецистит і панкреатит. Викликати неприємні відчуття можуть також патології дванадцятипалої кишки та грижа. Кожне із зазначених захворювань може нести небезпеку для здоров’я вагітної жінки та плода, тому потребує грамотного медичного втручання.

Діагностика

Щоб бути впевненим у тому, що біль у животі не є симптомом серйозних захворювань, потрібно звернутися до лікаря акушеру-гінеколога. Для виявлення точних причин, через які при вагітності болить живіт, він призначить ряд обстежень.

До якого фахівця звернутись, якщо під час вагітності болить живіт?

При появі болю у животі при вагітності варто звернутися до гінеколога.

Після огляду лікар призначить необхідну у вашому випадку діагностику. Деякі захворювання складно діагностувати так би мовити “на око”. Тому потрібно довіритись лікарю при призначенні досліджень. Після всіх аналізів лікар зможе скласти правильний курс лікування. Запам’ятайте: точна діагностика та правильний діагноз – вже 50% успіху в лікуванні!

Болить живіт під час вагітності

Що робити?

Способи усунення неприємних відчуттів у животі у вагітних залежать від їх виникнення. Так, наприклад, якщо біль викликаний перенапругою зв’язок матки або її гіпертонусом, досить просто більше часу проводити в лежачому положенні. Якщо ж неприємні відчуття спровоковані запаленням апендикса, не обійтися без допомоги хірурга. Тому що робити, якщо болить живіт при вагітності, точно може підказати тільки досвідчений лікар. Часто при проблемах із шлунково-кишковим трактом буває необхідним медикаментозне лікування за допомогою таких засобів:

  • знеболювальних;
  • препаратів, що знижують кислотність;
  • спеціальних свічок.

Також слід дотримуватися спеціальної дієти. У раціон необхідно ввести максимальну кількість вітамінів та організувати дрібне харчування з прийомом їжі 6-7 разів на день. Варто відмовитися від низки продуктів:

  • бобових;
  • овочів, що викликають газоутворення;
  • напоїв, що містять шкідливі речовини
  • Також слід мінімізувати навантаження на печінку. Для цього необхідно виключити з раціону копчені та смажені страви.

Як уникнути болів у животі під час вагітності

Щоб не допустити виникнення таких проблем, дуже важливо вести правильний спосіб життя. Болі в животі при вагітності часто з’являються через високе навантаження на м’язи. Для підтримки їх у тонусі слід відвідувати спеціальну гімнастику для майбутніх мам. Щоб уникнути неприємних відчуттів, викликаних захворюваннями, що передаються статевим шляхом, потрібно практикувати лише захищений секс. Також необхідно приділяти більше часу прогулянкам на свіжому повітрі та уникати стресів. Слід також пам’ятати, що вагітним необхідний триваліший сон. Жінка, яка виношує дитину, має приділяти відпочинку щонайменше 9 годин на добу. Якщо уникнути болю в животі все ж не вдалося, слід звертатися за консультацією до досвідченого гінеколога.

Переважна більшість жінок, які виношують дитину, знайомі з неприємними відчуттями, що тягнуть, внизу живота. Це абсолютно нормальна реакція організму на об’єм і вагу матки, що швидко збільшується. Однак викликати біль у животі при вагітності може і величезна кількість факторів, небезпечних для здоров’я майбутньої мами та її малюка. Чому при вагітності болить низ живота читайте у статті…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *