8 аборигенних порід собак, які сформувалися без участі людини

Людина до цих порід руку не прикладала. Мати-природа виявила себе ідеальним селекціонером. Аборигенні породи сформувалися під впливом природних умов, коли собакам доводилося не просто жити, а виживати.

Ксолоїтцкуїнтлі

Лисенька і невелика істота з помітним чубком на маківці. Порода формувалася в Мексиці, де клімат «обсмажує» сонячним промінням усіх мешканців регіону. Собаки – не виняток.

Історики стверджують, що ацтеки шанобливо ставилися до цих створінь і вважали, що «ксоло» є незмінними супутниками вищих сил. Само собою, ніхто не став робити замах на чубатих собак. Та й усякі там шкідники не надто докучали животині.

Блохи не затримувалися через відсутність вовни, а кліщі і клопи просто не встигали досягти мети – собаки легко розрізняли їх на шкірці і негайно виловлювали.

Гампр

Інша назва породи – вірменський вовкодав. І народ, який полюбив і приручив цих красенів, вважає їх «початковим собакою». У цьому чотирилапі поєднуються кращі якості стародавніх молосів, про них можно дізнатися за адресою https://allproperty.com.ua.

Гампр — потужний, великий та інтелектуально розвинений собака. Порода формувалася самостійно та у досить суворих умовах. Що в результаті позначилося на їхньому характері. Рядом, що біжить, прямо на лобі прописана суть вовкодава — «незалежність».

8 аборигенних порід собак, які сформувалися без участі людини

Новогвінейський співаючий собака

Зрозуміло, що порода сформувалася у Новій Гвінеї. Найдивовижніше, що рід цих собак вважається одним із найдавніших. Раніше вчені вважали, що створення, що співає, полягає в спорідненості з найзнаменитішими з диких собак — динго.

Потім визначили окремий вид ” Canis hallstromi ” . А кілька років тому передумали! Тепер «новогвінейку» прийнято вважати звичайним собакою, який тільки дикий.

Співає? Назвати собачу пісню виттям язик не повернеться. Це — трель соловейка чи голос оперної діви, що пестить слух свого слухача.

Фараонова собака

Це зараз руда красуня входить до списку найдорожчих порід світу. Неймовірне поєднання аристократичної зовнішності та високого інтелекту стало причиною цього. А починалося все давним-давно, у прибережних регіонах знаменитого Нілу. Фінікійці привезли собак на Мальту, але жити тваринам довелося ізольовано. Протягом тривалого часу чотирилапі «одружувалися» лише між собою.

Представники породи здалеку нагадують статуї Анубіс. Але це швидше випадковість. Найголовнішою рисою є миролюбна вдача!

Хоккайдо/Айну

«Плюшеві собаки» стали своєрідною символом народу айну. Тут не було жодної спроби покращити якість собак селекційно. Маленькі пухнасті вихованці ходили за своїми людьми і на полювання, і на риболовлю. Ті особини, які були слабшими, залишалися вдома, щоб охороняти жінок та дітей. А ось для більш серйозних справ відбирали найміцніших, витриваліших і найсильніших цуценят із посліду.

У результаті такого підходу кожне попереднє покоління собак ставало дедалі сильнішим. Поки що не вилилося у всесвітньо улюблену породу «хоккайдо», або ж «айну».

8 аборигенних порід собак, які сформувалися без участі людини

Салюки

Підсмажена, статна, струнка! Епітетів до перської хорт можна підібрати тисячі. Історія породи тісно переплітається із бедуїнами. Ті особливо не любили собак… Точніше, довгий час боялися цих створінь, але з якоїсь невідомої причини перейнялися до предків хортів. Собак буквально носили на руках: у чотирилапих був «особистий транспорт» (верблюд, наприклад), який вивозив їх на полювання.

Утримували представників породи лише у найкращих будинках, у результаті в’язки відбувалися лише за домовленістю. Ось вам і вийшла виключно горда і гарна порода салюки.

Кавказька вівчарка

Здається, що горді чотирилапі воїни просто не дозволили б людині брати участь у своїй селекції. Хоча двоногий таки приклав руку до розвитку деяких якостей породи. Давним-давно чабани стали брати із собою пасовища великих і великих собак. Але з’ясувалося, що ці самі собаки по суті є добрими вовкодавами. Такі вівчарки грудьми ставали на захист отари.

До речі, отару вони завжди вважали своєю власністю, тому й захищали. Згодом характер та зовнішність сформувалися у сучасного «кавказця». Собаку розумний, сильний і врівноважений.

Тайган

У перекладі з киргизької мови назва звучить як… Перефразую в «наздогани та наваляй!» Ви зрозуміли призначення? Тайган – міцний, потужний і складений собака. Висота її лап – неймовірна! Хорта ніби народжена для того, щоб проводити весь час у гонитві за дичиною.

Тайгани довго мирно співіснували з кочівниками, тому робочі якості формувалися незалежно від людини. Собаку теж ноги годують, і тайган зумів це довести!

Людина до цих порід руку не прикладала. Мати-природа виявила себе ідеальним селекціонером. Аборигенні породи сформувалися під впливом природних умов, коли собакам доводилося не просто жити, а виживати. Ксолоїтцкуїнтлі Лисенька і невелика істота з помітним чубком на маківці. Порода формувалася в Мексиці, де клімат «обсмажує» сонячним промінням усіх мешканців регіону. Собаки – не виняток. Історики стверджують,…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *