Чому прищі з’являються на тому самому місці?

Чому прищі з'являються на тому самому місці?

Що таке прищ?

Те, що в народі вважається «прищем», дерматологи називають папуло-пустульозними запаленнями. Зовні вони виглядають як рожеві вузлики, які поступово збільшуються в розмірі, стають болючими, а на вершині з’являється бульбашка, наповнена білим або жовтуватим вмістом, – він і називається пустулою. Зазвичай завершенням «кар’єри» прища стає мимовільне розтинання пустули, внаслідок чого вона випорожнюється та висихає. Причини появи прищів на губах читайте тут https://amatey.com.ua/puxiri-na-gubi-prichini-poyavi-i-metodi-likuvannya/.

Що важливо розуміти

Папули та пустули, тобто прищі, не виникають на порожньому місці. Приблизно за вісім тижнів до формування прища на тому місці, де він себе проявить у майбутньому, формується комедон, який виглядає як невеликий нешкідливий горбок з білою верхівкою (закритий комедон) або з чорним отвором на верхівці (відкритий комедон). Комедони виникають у результаті збільшення кількості шкірного сала в сальній залозі, внаслідок чого вихід із гирла залози закупорюється. Після цього процес починає розвиватися у глибині. У пробці з шкірного сала, що поступово окислюється, ростуть колонії мікробаCutibacterium acnes і грибка Malasseziа. В результаті їхньої життєдіяльності розвивається запалення в глибоких шарах шкіри і, нарешті, з’являється червона пляма на місці майбутньої папули – це означає, що запалення перейшло в нову, відкриту стадію.

Комедони з’являються не просто на тому самому місці, вони розвиваються зазвичай з одних і тих же залоз – тих самих, що виробляють надлишок шкірного сала.

У деяких зонах сальні залози більш чутливі до стимулів, зокрема до зміни рівня гормонів, яскравим прикладом тут є підліткове акне, коли запалення найчастіше з’являється в області підборіддя та нижньої третини обличчя. Воно може захоплювати ніс, скроневі зони та лоб, а в області вилиць з’являється зазвичай вже при більш важких формах.

Тяжкі форми акне пов’язані не тільки з поширеністю процесу, хоча «підрахунок прищів» – це один із методів діагностики тяжкості стану. У деяких випадках самі елементи, що розвиваються з комедонів, створюють глибоке вогнище, внаслідок чого запалення стає активнішим і зачіпає глибокі структури шкіри. Так розвивається, наприклад, індуративний висип — тверді, червоно-синюшні хворобливі прищі, які майже не мають вмісту. Мимоволі вони зникають рідко, можуть зберігатися тижнями та місяцями, залишаючи після себе пігментні плями і навіть рубці.

Іноді в глибині шкіри розвиваються цілі порожнини, наповнені гнійним вмістом, їх називають кісти, а таку форму акне – вузлувато-кістозної. Кісти можуть зливатись між собою, формуючи запалені зони, які у важких випадках можуть навіть трансформуватися у флегмону, — на щастя, це відбувається досить рідко.

Чому прищі з'являються на тому самому місці?

Про що свідчить поява прищів?

Сама по собі поява запалення в тому самому місці не говорить про якісь додаткові хвороби.

Різнокольорові картинки із вказівками те що, що запалення підборіддя натякає на гінекологічні проблеми, а скронь — проблеми зі шлунком чи ще з якими-небудь органами, зовсім позбавлені наукового обгрунтування.

Акне це хвороба сальних залоз, але її розвиток, звичайно ж, пов’язаний з певними змінами в загальному стані організму. Найчастіше це зміни гормонального фону, стрес та в деяких випадках реакція на зовнішні подразники чи токсичні речовини. Один із важливих факторів розвитку акне — схильність пацієнтів до аутоагресії — те, що називають звичкою «колупати обличчя» або «тиснути прищі».

Цього робити не можна, тому що в результаті сальна залоза травмується додатково і запальний процес в ній стає хронічним лікуванням, що важко піддається. Крім того, це завжди несе ризик додаткового інфікування шкіри мікроорганізмами, що живуть на руках та нігтях, — повірте, проблеми вам зовсім не потрібні.

Які заходи треба вживати при прищах, що постійно повертаються?

Насамперед давайте домовимося — це абсолютно звичайна ситуація, яка характерна для розвитку акне. Акне – хронічна хвороба шкіри, яка має право повертатися. Доки якісь залози синтезують занадто багато шкірного сала і розвиваються пробки, є ризик того, що на місці цих пробок буде запалення. Тому найкращий вибір — не намагатися видавити прищ негайно, сподіваючись позбутися його, а зітхнути і прийняти просту істину: акне потрібно лікувати терпляче.

Лікування займає не менше восьми тижнів, а в більшості випадків потрібно 12-14 для досягнення стійкого покращення.

Які принципи слід слідувати при лікуванні акне?

Відновлення здорового синтезу шкірного сала. Для цього використовуються різні зовнішні засоби – найпопулярнішими є засоби на основі ретинолу та його похідних. На жаль, їх використання супроводжується розвитком підвищеної чутливості та подразнення шкіри, почервонінням та лущенням. Останнім часом все частіше застосовуються засоби, які діють за тим самим принципом, але не ушкоджують шкіру, наприклад, креми та емульсії, до складу яких входить авокутин, речовина, отримана з м’якоті авокадо (Butylavocadate). Схожий ефект мають саліцилова кислота, екстракт зеленого чаю, екстракт огірка, м’якоті абрикоса, пуерарії, деяких цитрусових, а також вітаміни В2, В3 (ніацинамід) та С. При важких формах акне з цією метою використовуються системні препарати ретинолу — наприклад, «Роакку .

Відновлення здоров’я мікробіома та зменшення активності мікроорганізмів, що розмножуються у сальних залозах. Для цього потрібні пребіотики, наприклад, комплекс Bioecolia (alpha-oligosaccharide), інулін, екстракт якону. Можливе також використання бактеріальних комплексів, найчастіше це молочнокислі бактеріальні культури (Lactobacillus).

Пригнічення активності запалення. Протизапальний ефект має алантоїн, екстракт соку алое, зеленого чаю, екстракти гриба чага та агарикону, вітаміни В3, В5 та В6, сполуки цинку та магнію.

Поліпшення тонусу шкіри та усть сальних залоз для профілактики утворення комедонів. Така властивість має деякі солі цинку, екстракт зеленого чаю, гриба агарикон, кофеїн і ніацинамід, а також деякі інші речовини.

Резюмуємо

Основні принципи догляду при акні: ретельне та м’яке очищення шкіри, відновлення здорового синтезу шкірного сала, придушення запалення та підтримання здоров’я мікробіоми. І звичайно, душевна рівновага та терпіння.

Що таке прищ? Те, що в народі вважається «прищем», дерматологи називають папуло-пустульозними запаленнями. Зовні вони виглядають як рожеві вузлики, які поступово збільшуються в розмірі, стають болючими, а на вершині з’являється бульбашка, наповнена білим або жовтуватим вмістом, – він і називається пустулою. Зазвичай завершенням «кар’єри» прища стає мимовільне розтинання пустули, внаслідок чого вона випорожнюється та висихає. Причини…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *